Szalakóta első költése Dinnyésen!!!

Olyan ez, mint a mesében. Szinte hihetetlen! Meg aztán tényleg úgy volt, mint ahogy a mesék kezdődnek általában: Kerek kis erdő közepén…Csak itt úgy folytatódik: SZALAKÓTA költött Dinnyésen! Költési adat idáig nem ismert.

Szalakóta (Coracias garrulus)

Szalakóta (Coracias garrulus)

Hetekkel korábban András barátom mesélte, hogy látott szalakótát Elza major közelében, ahol a  gyurgyalagok költenek. Már akkor motoszkált bennem a gondolat, hogy vajon nem költ-e valahol a környéken?

Aztán később eljutott olyan információ hozzám, hogy Fejér megyében 5 helyen költ szalakóta!! Ez önmagában is hatalmas szám adat.

Laci barátom aztán szólt, hogy nem fotóznám-e meg a Dinnyési fertőn költő párt, ahogy etetnek. Akkor igazolódott be a gyanúm, hogy költésbe fogtak. Ekkor már elég nagy fiókák voltak. Meg is gyűrűzték őket, szám szerint négyet. Azóta már ki is repültek. Ezért merem feltenni ezt a dokumentációt. Mert 7 pecsétes titok őrizte jelenlétüket. Így aztán végül is megtiszteltetésnek éreztem, hogy megosztották velem ezt a titkot.

Az egyik szülőmadár meg volt jelölve. A madarat három éve fióka korában Apaj-pusztán gyűrűzték.

Gyűrűzött szalakóta.

Gyűrűzött szalakóta.

Hajnalban, még sötétben telepítettem a mobil sátrat barátommal. Aztán jó sok idő telt el, mire az első etetés megtörtén – de még nap felkelte előtt.

A fotók, amiket közzé teszek, hagynak kívánni valót. Sajnos egy akác erdő közepén készült, a fények nem voltak jók, kiszámíthatatlan volt a madár érkezése, világos volt a háttér és egy csomó zavaró körülmény volt. Nem volt ideális fotózás szempontjából. Az odút pedig egy ronda kötéllel kötözték fel a fára, ami illúzió romboló volt.  2015-07-23-án készültek a fényképek.

Published in: on 2015 augusztus 6 at 11:30  Vélemény?  
Tags: ,

The URI to TrackBack this entry is: https://hollosifoto.wordpress.com/2015/08/06/szalakota-elso-koltese-dinnyesen/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Hozzászólás